Designutbildning

Designutbildning.
Om man är intresserad av att utbilda sig till designer finns det en rad olika utbildningar att välja mellan. I Stockholm ligger Tillskärarakademin som utbildad folk som vill arbeta med textildesign. Här finns flera olika kurser att välja mellan och de flesta designutbildningarna sträcker sig över ungefär ett år. Vid Göteborgs universitet ges en designutbildning på 120 p. Här lär man sig att designa inom flera olika discipliner, såsom industriellt tillverkade produkter, gestaltning av rum och rummets delar och text och bild för information och kommunikation.

Vid Malmö högskola finns sedan 2002 i en utbildning i design som syftar att täcka in området konst, kultur och kommunikation. Det är även möjligt att läsa design vid Textilhögskolan i Borås. Här lär man sig, förutom att designa egna kläder, att knyta internationella kontakter samt få en inblick i hur modeindustrin fungerar. Naturligtvis är det även möjligt att läsa designa utomlands.

Det är dock viktigt att höra efter med CSN (Centrala studiestödsnämnden) så att man kan erhålla lån och bidrag för studier vid den skolan som man siktat in sig på. Att lära sig mer om hur man arbetar med design utomlands samt knyta kontakter blir allt viktigare för att kunna skapa en framgångsrik produkt. Enligt EU-projektet e-fashion finns det idag en efterfrågan från både branschen och studenterna modernare designutbildningar.

E-fashion syftar till att öka användningen av IT och multimedia i yrkesutbildning inom mode- och textildesign. Främst är det kanske behovet att tvärvetenskapliga kompetenser som ställs på sin spets beträffande utbildningar inom designer. Då en designer arbetar med att utveckla en produkt från ax till limpa måste denne kunna behärska olika tekniker och material. Efterfrågan på designprodukter är mycket stor. Så om du känner att du är kreativ och vill formge dina egna föremål så är en designutbildning något för dig.